Aeropress je skvělý přístroj pro přípravu překapávané kávy. Hlavní pozitiva: kombinuje výhody french pressu a dripperu, přípraví výbornou filtrovanou kávu do minuty, vyrobený ze zdravotně nezávadného plastu.
Ruční kávovar Aeropress je skvělý přístroj pro přípravu překapávané kávy. Je lehký a příprava kávy je v něm velice jednoduchá. Proto je šikovným pomocníkem při přípravě kávy na cestách, či pod stanem, kde Vám k přípravě kávy bude stačit jen horká voda. Jak na přípravu kávy k Aeropressu?
Připravíme si čerstvě upraženou / čerstvě namletou kávu (17g ), horkou vodu (275 ml) a Aeropress.
Vybereme jeden z Aeropress filtrů, a umístíme jej do spodní části černého víka. Můžeme také použít papírový filtr, který si nejdříve namočíme. Poté zašroubujeme.
Při přípravě kávy si můžete vybrat ze dvou metod: Při klasické metodě položíme Aeropress filtrem na hrníček a požadované množství čerstvě namleté kávy nasypeme do plastové nádoby. Nalijeme do plastové nádoby horkou vodu (80-85 °C) po rysku č. 2. Vodu a kávu mícháme míchátkem po dobu 10 sekund. Vložíme píst s gumovým koncem, který před použitím lehce navlhčíme a stlačíme celý obsah do hrníčku.
Při obrácené metodě budeme používat aeropress obráceně. Aeropress postavíme na píst a do horní nádoby přidáme čerstvě namletou kávu a zalijeme horkou vodou. Nejdříve nalijeme do nádoby jen malé množství vody a důkladně promícháme. Poté dolijeme vodu až po okraj. Necháme extrahovat po dobu cca 20-30 sekund. Zašroubujeme sítko s filtrem a rychlým pohybem Aeropressem otočíme na připravený hrníček. Poté Aeropress stlačíme a vyprázdníme celý obsah do šálku.
Rady:
Pokud je pro Vás káva příliš hořká, zkuste ji namlít o trochu hruběji a zvyšte poměr kávy/vody. Po každém použití plastovou nádobu a gumový píst propláchněte čistou vodou. Vyhněte se mytí v myčce na nádobí.
Opravdu chcete vyprázdnit košík?